Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celopražské závody v plavané

15. 4. 2010

 

 

 

Pod záštitou Českého rybářského svazu – Územního svazu města Prahy pořádají:

MO Velká Chuchle a
MO Mníšek pod Brdy

Celopražské přebory mládeže v plavané na

revíru ČRS ÚSMP Berounka 2, číslo revíru 401002, nad Mokropeským jezem v neděli 2. 5. 2010

 
Propozice
 

Sraz všech účastníků a společný nástup závodníků je v 7:00 hod. na louce nad tůněmi ve Všenorech.

Spojení na hromadnou dopravu:         1) Vlakem ze Smíchovského  nádraží do stanice Všenory, pak cca 600m pěšky po proudu Berounky.

Účast

Každá MO vysílá na tyto přebory tři družstva a to:

a)          družstvo žáků do 10 let (rok narození 2000 a mladší)

b)          družstvo žáků do 14 let (rok narození 1996 a mladší)

c)           družstvo dorostenců do 18 let (rok narození 1992 a mladší)

 

Každé družstvo má 2 závodníky (chlapce i děvčata, nebo smíšená).

Přípustný je i nižší počet. Pokud některá MO nemá dostatečný počet závodníků v nějaké kategorii, může další družstvo doplnit jinými závodníky, kteří musí být uvedeni v soupisce družstva podle věku staršího závodníka z dvojice. Pokud by se sešlo více závodníků než dva v jedné kategorii, bude vytvořeno družstvo B, které bude hodnoceno samostatně.

 

Přihláška musí obsahovat: jmenný seznam závodníků zvlášť pro každou kategorii. U každého závodníka musí být uvedeno jméno, příjmení a datum narození.

 
 

K pokrytí režie závodů uhradí vysílající MO za každého přihlášeného závodníka částku 40Kč. Vklad se platí při prezentaci družstva před zahájením závodu.

 

Každý závodník musí mít u sebe platnou povolenku, členskou legitimaci a rybářský lístek.

 

   Termín doručení přihlášek od jednotlivých MO je do 25.4. 2010 na adresu:

Dan Stauch Líšnice 13, 252 10 Mníšek pod Brdy. A nebo, lépe elektronickou poštou na: stauch@seznam.cz                            

 
 
Organizace závodů
 

   Prezentace závodníků pod vedením pověřeného funkcionáře MO je

07:00 hod. – 07:30hod. na louce nad tůněmi u Mokropeského jezu.

 

   Občerstvení na trati bude zajištěno pomocí stánku. Zajištěn bude pitný režim.

Závod je organizován jako dvoukolový. Pro každou MO, bude vytyčen box cca. 60 m pro všechny 3 družstva. Losování boxů pro jednotlivá družstva a jednotlivá kola proběhne na začátku soutěže. Více se dozvíte při prezentaci družstev a společném nástupu.

   Po provedené prezentaci a vylosování úseků, bude odchod na stanoviště. Ke každému družstvu bude přidělen jeden rozhodčí. Funkci dvou instruktorů, kteří během závodů budou svým svěřencům pomáhat, zajišťuje každá MO + 1 rozhodčí z vlastních řad. Při nástupu budou instruktoři označeni páskou (cedulkou). Instruktor odpovídá za pořádek na stanovišti během celého závodu, za chování svých svěřenců a za úklid stanoviště po každém kole a po ukončení závodu, včetně odchodu od vody.

 
Časový plán závodů
 
07:00 – 07:30    prezence
07:30 – 08:00    zahájení, losování, podání informací o závodu
08:00 – 08:15    přesun na závodní úseky a příprava na závod
09:00 – 11:00    I. kolo závodu

11:00 – 11:30  vážení úlovku

11:30 – 13:30    přesun na závodní úseky II. kola a pauza na jídlo

13:30 – 15:30    II. kolo závodu

15:30 - 16:00    vážení úlovku

16:00 – 17:00    úklid závodních úseků a zakončení závodu
17:00                 vyhlášení výsledků
 
 
Způsob rybolovu
 

   Lovit se bude na plavanou s pevným splávkem, (nebo anglickým), na jeden prut s jedním návazcem. Nadměrné zatížení plováku olůvkem (zátěží) je co nejpřísněji zakázáno. Hlavní zátěž nesmí ležet nuceně na dně, ačkoliv 10% zátěže se smí ploužit po dně. Přísně zakázány jsou položené udice, klidové udice ležící hlavní zátěží na dně, se splávkem nebo bez něho, stranově upevněný návazec, nebo stranové zatížení olůvkem. Nástrahy na háčku musí být napíchnuty, ne jinak připevněny. Ryba zaseknutá náhodou na jiném místě než v tlamě se počítá jako platný úlovek.

   Začátek vnadění je 5 minut před zahájením rybolovu a bude oznámen signálem. Pro lov i vnadění jsou povoleny všechny návnady a nástrahy dle rybářského řádu mimo patentek. Jako nástraha nejsou povoleny živé či mrtvé rybky, ani jejich části. Každý závodník musí mít vlastní vezírek a nejméně se 2 kruhy.

Ryby se uchovávají ve vezírku, na konci každého kola budou zváženy a vráceny do revíru. Parma a ryby dravé budou zváženy a puštěny okamžitě !

 

   Pro vnadění je povoleno max. množství8 litrů navlhčenéhokrmení včetně hlíny, písku a jiných příměsí a 1 litr živých návnad a nástrah na jednoho závodníka a jedno kolo.

 
Všeobecné podmínky lovu
 

   Jedná se o mírně tažnou vodu, s hloubkou 1-2,5 m.

V úlovcích převládají: ouklej, plotice, cejn, cejnek, podoustev, kapr a parma.

Při zvýšených průtocích řeky je třeba použít splávků větších gramáží, než na stojatých vodách.

 

   Pokyn k zahájení, přerušení a ukončení závodu vydává HLAVNÍ rozhodčí a to zvukovým signálem. Pořadatelé a úsekový rozhodčí budou dbát na řádný průběh závodu. Při lovu mohou závodníkovi pomáhat pouze instruktoři družstva, ale pouze v podebírání ulovené ryby, při vyprošťování háčku, nebo opravě udice. Jakýkoli zásah jiných osob, než výše uvedených vylučuje závodníka ze soutěže!

 

   Připomínky a protesty musí být vedoucími družstev podány nejpozději do 16:30 hod. hlavnímu rozhodčímu, který je přednese rozhodčí komisi, kterou tvoří ředitel závodu, zástupce ÚS Praha a hlavní rozhodčí. Tato komise rozhoduje s konečnou platností a proti jejímu verdiktu není odvolání.

 

   Na pozdější protesty a připomínky nebude brán zřetel. V případě, že závodník z jakéhokoliv důvodu odstoupí ze závodů, je vedoucí družstev povinen o tomto vyrozumět přiděleného rozhodčího.

 

   Pro případ nepříznivého počasí je nutné, aby každý závodník byl vhodně oblečen a obut. Zejména je nutné mít plášť do deště a v případě slunce pokrývku hlavy.

Pořadatelé si vyhrazují právo nedostatečně vybavené závodníky v případě nepříznivého počasí vyloučit ze soutěže.

 
 
Úlovky a jejich hodnocení
 

   Loveny a hodnoceny budou všechny druhy ryb. Hodnocení bude provedeno vážením po každém kole dle pravidel plavané.Parma a ryby dravé budou zváženy a puštěny okamžitě!

  Je možno, aby si závodník ponechal až dva kusy mírových ryb, mimo ryb hájených, ale je nutné je řádně zapsat do dokladů.

Ryby budou hodnoceny takto:           1) každý gram = 1 bod
 
 
Určování pořadí
 

V rámci závodu se bude vyhodnocovat:       a) soutěž jednotlivců žáků (žákyň) pro každou 

                                                                           kategorii

                                                                        b) soutěž družstev MO

V soutěži jednotlivců žáků a dorostenců:

·         v každém kole se určuje pořadí (počet bodů) dle ulovené hmotnosti v jednotlivých sektorech. Při shodné hmotnosti získají závodníci počet bodů rovnající se průměru z míst, která obsadili. (Příklad 1: dva závodníci se shodně umístí na 5. místě, zapíší si tedy (5+6)/2 = 5,5 bodu. Příklad 2: tři závodníci se shodně umístí na 8. místě, zapíší si tedy (8+9+10)/3 = 9 bodů). Závodníci bez úlovku obdrží počet bodů rovnající se průměru příslušných neobsazených umístění v rámci sektoru.

·          celkově pořadí se určuje podle součtů umístění závodníka ze závodů I. a II. kola. V případě schody součtu bodů se dále pořadí hodnotí podle celkové váhy.

 
V soutěži družstev:

·         Pořadí družstev se určuje součtem umístění získaných v sektorech závodníky jednoho družstva. Za neobsazené místo v sektoru se počítá družstvu max. počet závodníků v sektoru plus 1.

·         družstvo s nejmenším počtem bodů se umístí jako první.

·         V případě shody součtu pořadí se dále hodnotí součet vah ulovených hodnocenými závodníky družstva.

·         Celkové hodnocení družstev se určuje součtem umístění získaných v obou kolech. Při rovnosti bodů je rozhodující nejvyšší celková hmotnost získaná závodníky družstva ve dvou kolech.

 

   Příjezdová cesta i závodní trať je v soukromém vlastnictví! Je zakázáno vyjíždět auty mimo vyježděné cesty! Při parkování je povinnost dodržovat pokynů pořadatele!

 

 Všem mladým závodníků přejeme při závodech mnoho zdaru a co nejvíce úlovků a radosti ze sportovního zápolení.

 

   Poznámka: Je možnost zakoupit závodní vezírek s tyčkou k zapíchnutí dlouhý 250 cm o průměru 43 cm za cca 300,-Kč na rybarichuchle@volny.cz  .

           Dan Stauch                              Aleš Horký                             Štiková Jana

         ředitel závodu                          technický ředitel                     hlavní rozhodčí                                                                   
 
 

                                                             Dan Stauch

                                           Vedoucí odboru mládeže ÚSMP.